Vad är egentligen typisk svensk mat?

Källor: Pixabay

Vad som egentligen är typisk svensk mat kan ibland vara något som till och med vi svenskar har svårt att sätta fingret på. Men om man ska försöka sig på att hitta några av de maträtter som är mest kända och ses som typiskt svenska utanför landet finns det några givna kandidater.

I vår lilla sammanställning har vi valt att sortera in den typiskt svenska maten i tre olika kategorier:

Husmanskost

Den svenska husmanskosten innehåller en del särpräglade rätter som vunnit uppmärksamhet utomlands.

Vi har i mångt och mycket IKEA att tacka för att de svenska köttbullarnas rykte har spritt sig världen över. Denna rätt är oftast något av det första som kommer på tal när man talar om svensk mat och rätten är populär i hela landet.

Andra svenska husmansrätter som har en särpräglad svensk karaktär är pyttipanna, raggmunk, ärtsoppa med pannkakor och knäckebröd. Vi svenskar själva har givetvis olika relationer till dessa rätter, somliga älskar husmanskost medan andra föredrar rätter från internationella kök såsom medelhavsmat eller asiatiska rätter. Men i det stora hela kan man säga att det är otroligt svenskt att slå sig ner framför tv:n en vardagskväll med en tallrik med pyttipanna, rödbetor och stekt ägg och titta på Keno.

Gemensamt för många av dessa rätter är att de har sina rötter i fattigare tider då svenskar på landsbygden försökte få ut det mesta av de livsmedel de hade tillgängliga. Först på senare år har många av dessa rätter fått en renässans och gått från fattigmanskost till mat som både är omtyckt på vanliga svenska middagsbord och i uppdaterade varianter på finare restauranger.

Som ett nödvändigt tillbehör till många svenska husmansrätter finner vi lingonsylt, eller ännu mer unik svenskt, rårörda lingon. Att ha sylt som tillbehör till varm mat är faktiskt internationellt sett betydligt ovanligare än vad vi svenskar kanske tänker på.

Festmat och smörgåsbord

Känd mat för festligare tillfällen kretsar ofta kring maträtter som vi kan se på ett riktigt svenskt smörgåsbord. Olika typer av inlagd sill, gravad lax, prinskorv och färskpotatis är alla populära rätter som också ofta blir mycket omtyckta av utländska besökare som provar dem.

Smörgåstårtan är också väldigt unik för Sverige och denna tillyxade version av en vanlig smörgås möts ofta av förvirring hos utländska personer som ej varit i kontakt med den tidigare.

En speciell plats i svensk matkultur har den ökända surströmmingen. Denna maträtt äts tämligen sällan av de flesta svenskar även om den illaluktande fisken givetvis har sina fans. Men i stort sett alla kulturer har en maträtt som används för att chocka nyfikna besökare och för oss fyller surströmmingen denna roll perfekt.

Källor: Pixabay

Bakverk, sötsaker och desserter

Det är ingen hemlighet att vi svenskar, trots att många av oss är väldigt hälsomedvetna, också är svaga för sötsaker. Svenskt fika är inget specifikt bakverk egentligen men konceptet i sig har blivit världsberömt och att dricka kaffe och äta någon form av bakverk till är typiskt svenskt. Ett ursvenskt bakverk som kommit att bli en symbol för svenskt fika världen över är kanelbullen.

Bland mer festliga bakverk hittar vi prinsesstårtan som med sitt gröna marsipantäcke alltid drar blickarna till sig i konditoridisken. Denna populära tårta har rötterna fick sitt namn av att den var mycket omtyckt av prinsessorna Margaretha, Märtha och Astrid som alla tre fick lära sig att baka den av hushållslärarinnan Jenny Åkerström och receptet var med i hennes prinsessornas nya kokbok från 1947.

Till sist måste vi nämna det svenska lösgodiset. Att köpa plockgodis på lösvikt är inte unikt för Sverige men ingen annanstans i världen är det lika utbrett och populärt som i Sverige. Utan lördagsgodis hade Sverige stannat.